Lapponia on Kalevala-korujen brändituote. Lapponia tuotteet aloitettiin yli 50 vuotta sitten kunnianhimoisen tavoitteen mukaisesti, jolla korusuunnittelu haluttiin nostaa omaksi pienimuotoiseksi taiteenlajikseen. Lapponia korusarjan muotokili on alusta alkaen saanut ja hakenut inspiraation Pohjolan luonnosta. Lapponian muotoilijoiden taiteellinen näkemys on sitten yhdistänyt luonnon ja tuotemerkin omalla ainutlaatuisella tavallaan suomalaiseen korusuunnittelun perintöön.

Kansainvälinen voitto

1960-luvulla Lapponian aloittivat käytännössä yrittäjä Pekka Anttila ja muotoilija ja taiteilija Björn Weckström. Lapponia osallistui vuoden 1965 Rio de Janeiron kansainväliseen korusuunnittelukilpailuun ja Weckströmin kultainen Flowering wall eli Kukkuva muuri-kaulakoru voitti koko kilpailun pääpalkinnon. Luonnollisesti koko yhtiö sai maailmanlaajuista mainetta ja niin oli Lapponian kansainvälinen tarina saanut kultaisen alkunsa.

Uutta yhdistelyä koruissa

Björn Weckström oli myös ensimmäinen muotoilija, joka käytti koruissa hopean ja akryylin yhdistelmää. Koko ajatusta akryylimuovista kalliissa koruissa pidettiin jopa naurettava kunnes 1975 John Lennon esiintyi Yoko Onon kanssa Dick Cavett-showssa ja Yokolla oli sormessaan Wecströmin hopea-akryylisormus Kivettynyt järvi. Televisio näytti voimansa jo tuolloin ja korusta tuli nopeasti kansainvälinen hitti.

Elokuvallista kerrontaa

Seuraava askel tarinassa otetaankin Hollywoodissa ja elokuvassa, josta tuli pian yksi maailman kaikkien aikojen katsotuimmasta elokuvasarjasta. Lapponian Planetaariset laaksot kaulakori ja Darinan -rannekoru olivat nimittäin vuoden 1977 Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leialla. Ei siis mikään ihme, että kyseisestä Planetaariset korut-kaulakorusta tuli nopeasti maailman yksi halutuimmist koruista ja nykyään siitä on tehty kymmeniä, jollei satoja kopioita.

Eteneminen kelloihin

70-luvulla Weckström halusi rohkeasti laajentaa korut myös kellojen puolelle ja jälleen Lapponia löysy esille tulo väylän valkokankaalta. Mm. David Hasselhoff toimi Lapponia-kellojen mallina 80-luvulla.

Lapponian ensimmäinen naissuunnittelija

Kesti aina vuoteen 2006 saakka, ennenkuin Lapponian suunnittelijoihin saatiin mukaan nainen. Taiwanilainen Chao-Hsien Kuon omintakeinen ja luonnollisesti naisellinen tyyli tuo aivan uuden ulottuvuuden Lapponian korusarjoihin.

Lapponian muotoilijat

Lapponian tämän hetken muotoilijat pääsevät jatkamaan siitä mihin Weckström ja muut aiemmat Lapponian muotoilijat ja korusuunnittelijat ovat korut tuoneet. Lapponian tavoitteet tarjota käyttäjilleen täysin uudenlaista muotoilua jatkuu edelleen nykyisten muotoilijoiden kanssa.

Karim Rashid liittyi Lapponian muotoilijoihin 2019. Hän on urallaan suunnitellut yli 4000 design tuotetta ja saanut yli 400 palkintoa. Hän on myös ehtinyt työskennellä yli 35 maassa. Egyptilästä lähtöisin oleva Karim on nykyään Yhdysvaltain kansalainen ja on Lapponiassa vierailevana suunnittelija.

Martin Bergström on ruotsalainen muotisuunnittelija. joka on muotoillut niin sisustuksia kuin huonekaluja, suunnitellut vaatteita ja lavastuksia. Bergström aloittaa oman suunnittelutyönsä piirtämällä käsin.

Björn Weckström, Chao-Hsien Kuo, Zoltan Popovits, Liesbeth Busman, Mari Isopahkala, Pekka Hirvonen, Paul Havgaard, Taru Harmaala Chaloff ja Christophe Burger täydentävät koko Lapponian muotoilijakatraan.

Kalevala Korun alaisuuteen

Lapponia Jewelryn taipaleella kuuluu myös siirtyminen toisen yrityksen alaisuuteen. Vuonna 2005 Kalevala Koru osti raskaasti tappiollisen Lapponian, joka oli hairahtanut silloin tuottamaan korujaan halpamaihin. Korujen laatu ei vastannut mielikuvaa, joten Kalevala Koru siirsi tuotannon takaisin Helsinkiin, omaan korutehtaaseen Pitäjänmäkeen. Kotimaisuus on myös imago- ja pr-etu yritykselle, jonka omistaa Kalevalaisten naisten liitto.

Suomalainen koruteollisuus