Lapin matkailu ei ole vain porot ja joulupukki, vaikka kylläkin sen ympärille on rakennettu ja markkinoitu jo vuosikymmeniä sitä sun tätä. Lappia sanotaan Suomen suurimmaksi ja aidoimmaksi elämyspuistoksi luontoineen ja aktiviteetteineen. Sydäntalven siniset hetken, taivaan tulet, Lapin ruska - asiat, jotka liittyvät Lappiin, ja niin se joulupukki ja joulupukin paja. Lappi tunnettiin jo 1600-luvulla paremmin kuin Suomi. Keski-Euroopan hoveista ja tiedeyhteisöistä tehtiin tutkimusmatkoja Lappiin ja noilta retkiltä tiedot mystisen Lapin yöttömästä yöstä, karusta arktisesta luonnosta ja talvien äärimmäisistä olosuhteista saavuttivat laajaa tunnettavuutta. Lappi kuuluu mantereiseen ilmastovyöhykkeeseen, jolle ominaista ovat lumiset talvet ja suhteellisen lämmin kesä. Lapin neljä päävuodenaikaa eroavat toisistaan voimakkaasti, vaihdellen talven kirpakasta pakkasesta ja muutaman tunnin päivittäisestä valon ajastaan kevään nautinnollisten rinnekelien kautta kesän keskiyön aurinkoon ja syksyn ruskan loistoon. Talviaikaan Lapissa voi lasketella, lumilautailla, ajaa moottorikelkalla, hiihtää ja kävellä lumikengillä, käydä pilkkimässä, nähdä revontulet, päästä koiravaljakko tai poroajelulle. Kesällä Lapissa voi lähteä laskemaan koskea tai pyöräilemään, tarkkailemaan luontoa, vaeltamaan ja retkeilemään. Yötön yö on myös kokemisen arvoinen. Koska matkailu monipuolistuu ja turisteja tulee entistä enemmän Lappiin lentäen, on Lapinliitto ja lappalaiset ohjelmanjärjestäjät kiinnittäneet entistä enemmän huomiota myös turvallisuuteen. Tavoitteena on että tulee turisti sitten aktiivi- tai hemmottelu- tai kokemuslomalle, voi hän viettää lomaansa turvallisesti ja luottaen että kaikki toimii ja jokainen tietää, mitä on tekemässä.

Korvatunturi

Korvatunturi on vain 483 metrinen lappalainen tunturi, mutta sen tarinat ovat sen kokoa suuremmat. Se on alunperin kuulemma saanut nimensä omasta muodostaan, joka muodostaa kolme korvaa, jotka sitten toimivat satelliittien lailla poimien kaikkien maailman lasten ja aikuisten haaveet ja toiveet.

Rovaniemi

Rovaniemi on Napapiirillä, siellä sijaitsee myös joulupukin pajakylä tonttuineen. Rovaniemen lähellä on myös metsässä Joulukka - sieltä löytyy mm. tonttukoulu ja Joulupukin salainen komentokeskus.

Lappi ja tulevaisuus

Lapin alueen suurin ongelma on syntyvyyden lasku ja työvoimapula. Työttömiä on Lapissa alle 10% viidessä Lapin kunnassa ja alhaisin Sodankylässä 7,5%. Vuonna 2018 Lappiin syntyi vain 1365 uutta lasta ja viimeiset 25 vuotta ovat olleet alueen väestölle miinusmerkkisiä, mikä tulee jatkossa entisestään vaikeuttamaan työvoiman saantia. Runsas kymmenen vuotta sitten maakunnassa koottiin voimat yhteen laajan tunnettuus- ja brändihankkeen taakse. Maakunnan toimijat tekivät yli kuuden miljoonan euron yhteisen satsauksen ja lukuisia erillisiä toimenpiteitä Lappi-brändin nostamiseksi. Työ toi tulosta; Lappi tunnetaan maailmalla paikoin paremmin kuin Suomi aivan kuten 400 vuotta sitten.

Suomalainen koruteollisuus